ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ФУРСІВСЬКОМУ СІЛЬСЬКОМУ ГОЛОВІ…

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

ФУРСІВСЬКОМУ СІЛЬСЬКОМУ ГОЛОВІ,

ГОЛОВІ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ СІЛЬСЬКИХ ТА СЕЛИЩНИХ РАД

ФУРСЕНКУ МИКОЛІ ІВАНОВИЧУ

Шановний пане Голово !

Христос воскрес ! Воістину воскрес !

Написати Вам цього листа мене, сільського голову  Медвежанської сільської ради, що виступила засновником Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад і голову Асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району, що вступила до ВАССР на правах колективного члена, спонукав останній законопроект про внесення  змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад (реєстр. № 2653 від 20.12.2019р.), прийнятий у другому читанні  Верховною Радою України 16.04.2020р.

ЦЕ АБСОЛЮТНЕ НЕХТУВАННЯ НОРМАМИ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ!

Як  не прикро констатувати, ВАССР, засновниками якої виступили більше як 8,5 тис. сільських, селищних рад України, після обрання Вас головою Асоціації  перестала виконувати своє основне статутне завдання: об’єднання зусиль сільських та селищних рад, спрямованих на захист прав та інтересів відповідних територіальних громад.  Більше того, Ви фактично приcвоїли повноваження голови  Асоціації, не провівши з 2012 року жодних  звітно-виборних зборів,  як цього вимагає Статут Асоціації (один раз у два роки), а у листопаді 2019 року  на нелегітимному зібранні групки голів  ще й змінили назву Асоціації і її Статут.  Зайнявши угодовську позицію, Ви спокійно спостерігали як у лютому 2015 року виконавча і законодавча влада  в умовах війни на Сході України, нехтуючи Конституцією, провела закон про т.зв. добровільне об’єднання територіальних громад.  Ви всіляко сприяли цьому процесові, виступаючи від імені Асоціації, відстоювали і продовжуєте відстоювати інтереси тільки тої частини сільських, селищних рад, яким ця неконституційна реформа вигідна. При цьому знехтували інтересами   близько 7,9 тис. сільських, селищних рад, які не зважаючи на тиск і маніпуляції зберегли самоврядний статус своїх територіальних громад, на даний час не ввійшли в ОТГ і мають право приймати участь у реформі децентралізації на альтернативних засадах муніципальної кооперації, об’єднуючись за функціональними ознаками (за умови відповідної державної підтримки на рівні з тою, яка надається ОТГ).

Сьогодні ВАССР (ВАГ) перетворилася на виразника інтересів прихильників ОТГ, висвітлює на своєму сайті т. зв. перспективні плани, які нічого спільного з конституційним принципом народовладдя не мають. ВАССР в особі  її керівництва  ніяк не відреагувала, коли  попередня влада  прибрала із закону про місцеве самоврядування право громади вирішувати питання про об’єднання в сільську громаду жителів кількох сіл та про вихід з цієї об’єднаної громади на місцевому референдумі, запровадила у законодавство неконституційні поняття «об’єднана територіальна громада, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад», «рада ОТГ».       А нині продовжує мовчати, як в умовах карантинних обмежень у звязку з пандемією  коронавірусної хвороби, замість обіцяного народовладдя, всупереч конституційному принципу добровільності у закон запроваджуються норми, за якими Кабмін має вирішувати, якими мають бути громади,  ОТГ визнаються елементами адміністративно- територіального устрою.  При цьому повністю  ігноруються  норми  п.13 ч.1ст.92, ч.1 ст.133, ч.1 ст.140  Конституції України, на що прямо вказується у висновках і зауваженнях Головного науково-експертного управління та Головного юридичного управління ВРУ до вказаного законопроекту. До слова,  голова Всеукраїнської асоціації має необхідні статутні повноваження для звернення до Президента України з вимогою ветувати такі неконституційні зміни до законів.

Допоки будемо мовчазно спостерігати  кричуще непошанування  Основного Закону – правової  держави мати не будемо.

За таких підходів,- неминуче поглиблення процесів нерівномірності розвитку сільських територій, їх обезлюднення.  вимирання сіл, поглинання сіл містами.  А впроваджувана галопуючими темпами з грубими порушеннями Конституції  «ОТГізація» сільських  громад ці процеси тільки прискорює.

Багаті стають ще багатшими, а бідні – ще біднішими.

До чого призводить надмірна глобалізація бачимо із наслідків пандемії COVID-19  у світі.

Вас це не турбує, пане – колего ?

На цьому слові, будьте здорові !

Степан Коваль,

Медвежанський сільський голова,

голова Асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району

26 квітня 2020 року

P.S. Агітатори за ОТГ як один із аргументів їх утворення  наводять економію бюджетних коштів на утримання апарату органів місцевого самоврядування. Маніпулятивність цього твердження можна продемонструвати на очолюваній Вами Фурсівській сільській раді, яка об’єднує шість сіл із загальною чисельністю населення близько 10,5 тис. осіб. Затверджена на 2020 рік загальна чисельність апарату ради та  її виконавчих органів складає 60,5 штатних одиниць.

Якщо б на цій території функціонували 4 сільські ради у селах з чисельністю населення більше 500 осіб, то загальна чисельність їх апарату складала  б щонайбільше 25 штатних одиниць. Таким чином видатки на утримання  апарату Вашої сільради, яка представляє інтереси  ОТГ, щонайменше у 2,5  рази більші.

Додатки до листа